Mi az a Watson for Oncology?

A rosszindulatú daganatos betegségek sikeres kezelésének kulcsa az idejekorán meghozott, megalapozott döntés. Ehhez ma már a hazai szakorvosok tudásán, tapasztalatán túl a mesterséges intelligencia is rendelkezésére áll.

 

A Watson for Oncology az elmúlt évtizedben az IBM által kifejlesztett adatbázis, a mesterséges intelligencia felhasználása az onkológiai betegek optimális terápiája érdekében. A rendszert világszerte számtalan kórház és biztosítótársaság használja. A Watson for Oncology a bizonyítékokon alapuló orvoslás klasszikus példája, melyben a döntések kizárólag tudományosan megbízható adatokon alapulnak. Ezek a new yorki Memorial Sloan Kettering Cancer Center orvosai által szűrt és ellenőrzött folyóiratok és szakkönyvek oldalainak tízmillióiból tevődnek össze, melyet természetes szövegértő mesterséges intelligencia rendszerez.

 

Az egyik lehetőség, amikor a mesterséges intelligencia teljesen átveszi a hagyományos onkoteam* helyét. Erre példa az egyik szomszédos ország magánkórházlánca, ahol az onkológiai betegek adatai bekerülnek a Watson for Oncology rendszerébe, mely megadja, hogy szükséges-e még valamilyen vizsgálat, majd minden adat összegyűjtését követően terápiás javaslatot állít össze. A másik lehetőség azokban az országokban – köztük Magyarországon – kínálkozik az alkalmazására, ahol működik ugyan az onkoteamek rendszere, ám a beteg meg kíván bizonyosodni arról, hogy valóban a legjobb terápiás javaslatot kapta.

 

Az újonnan felfedezett hólyag-, női emlő-, méhnyak-, méhnyálkahártya-, vastagbél-, végbél-, nyelőcső-gyomor-, máj-, tüdő-, petefészek-, prosztata-, pajzsmirigydaganatok alkalmasak arra, hogy a Watson for Oncology segítségével onkológiai szakvélemény készüljön.

Mikor érdemes másodvéleményt kérni? 

A leggyakoribb probléma az, hogy a beteg nem a betegsége elején kér onkológiai másodvéleményt, hanem az a beteg jön hozzánk, aki akár már több terápiás próbálkozáson is túl van. Fontos, hogy a beteg a diagnózis felállításakor, de legkésőbb az onkoteam véleményének kézhezvételekor kérje tanácsunkat.

 

Személyes konzultációt követően az orvos megismeri a betegség körülményeit és az addig született leleteket. Az összes adat számítógépes rendszerbe táplálását követően a Watson for Oncology részletes terápiás javaslatot állít össze. Ebből a hosszabb, angol nyelvű anyagból születik meg egy rövid, magyar nyelvű javaslat, a hazai irányelvek, protokollok és lehetőségek figyelembevételével. Az eredeti és a magyar nyelvű javaslatot is kézhez kapja a beteg a második személyes konzultáció alkalmával, melynek során az Oncologic szakorvosa elmagyarázza az abban foglaltakat és megválaszolja az összes felmerülő kérdést.

 Dr. Szántó István, az Oncologic Kft. vezető főorvosa

A miértekről és a hogyanokról további információ az alábbi linken érhető el:

https://oncologic.hu/

 

*Párbeszéd és együttműködés – mi az onkoteam feladata és szerepe?

https://www.intima.hu/intim-magazin/mellrak-info/parbeszed-es-egyuttmukodes-mi-az-onkoteam-feladata-es-szerepe?fbclid=IwAR0p7-p2FMAMYBUa-j10fNV_hqq0H_lq6EYEJBmmvx6ioBP-pXY_OXTNufA

 

Dr. Szántó István bemutatása, elérhetősége

(forrás: www.intima.hu)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!