Nézőpontváltó együttműködés MOVEMBER-től a MrSALE Öltönyüzlettel

Elfogultnak és korántsem kiegyensúlyozottnak tekinthetőek a médiában megjelenő rákellenes hírek, felvilágosító és figyelemfelkeltő írások, szakcikkek, mert azok súlypontja – minden igyekezet ellenére – a női nem irányába tolódnak el.

(Bár szomorú statisztika, hogy számos önpusztító gyakorlatban – legjobb példa erre a dohányzás – egyes korcsoportokban a nők már felzárkóztak a férfiakhoz, mindez meg is látszik például a női tüdődaganatok szaporodásában.)

A mell-, méhnyak-, és petefészekrák megelőzéséről, szűréséről, gyógyításáról, rehabilitációjáról ömlik ránk az információ,  és mellette csupán nyomokban fellelhetőek a férfiak daganatos betegségeire való figyelemfelhívó írások. Ez a tendencia épp a férfiak struccpolitikáját segíti elő, hiszen, amiről nem beszélünk, az nincs. 

Szerintük.

Szerintünk viszont van, sőt!

Egyre nagyobb méreteket ölt a férfiak triumvir daganatos betegsége (prosztata-, szájüregi- és tüdőrák) okozta halálozás Magyarországon, emellett a rengeteg, időben nem azonosított, egészségügyi problémát okoz a „nem létező” férfiklimax.

 

Büszkén jelentjük be, hogy ezért és a férfiak életközepi válságát képező testi és pszichés zavarok prevenciójának érdekében összefogtunk és együttműködésre léptünk a MrSale Öltönyüzlettel. Ők a külsőt, mi a belsőt segítjük (sz)építeni.

 

Mivel az életben nincsenek véletlenek, első találkozásunkkor Békés Zoltán, a cég vezetője elmesélte, hogy éppen aktív életmódváltás közben talált rá a Nézőpontváltó megkeresése.

Zoltán két éve ismerte fel káros szenvedélyének, a dohányzásnak pusztító hatását, ezért abbahagyta a füstölést. Fél éve továbblépett és belefogott az étkezési szokásainak tudatos megváltoztatásába. Azóta tizenkét kilót fogyott, és bár előtte is rendszeresen sportolt – heti egy-kétszer fallabdázott –, de akkor napi szintű mozgásra váltott.

Meglátásom szerint nem is az az igazán fontos, hogy mit, hanem hogy mennyit eszünk. Ha valaki egy átlagosan jó minőségű hozzávalókból készített étrenden él, akkor elég, ha visszafogja az adagokat, és máris csökkenni kezd a súlya.” – állítja. Saját szisztéma szerint fogy, amihez igénybe veszi a technika legújabb vívmányát, egy kalóriaszámláló applikációt. „Így mindig tudom, mennyit eszem és hol tartok a napi fogyasztásban.” Azonnali eredménye van az étkezése mennyiségének megváltoztatásának, hiszen szinte olvadnak le róla a kilók. „Ettől a fizikai állapotom sokkal jobb, ami kihat a szellemi és mentális állapotomra is. Egy elliptikus tréner segíti a kondícióm megőrzését, ezzel egészítem ki a diétámat, illetve, most már nevezhetem bátran valódi életmódváltásnak.” Arra a kérdésre, hogyan tudja magát a cégvezetéssel járó magas fordulatszámon való pörgés mellett folyamatosan motiválni a mindennapos testedzésre, ezt válaszolja: „Már régóta megvolt a gép, és sokszor elkezdtem, aztán idővel abbahagytam a használatát, mert valahogy elsikkadt a mindennapok rohanása közben. Most viszont a tudatos étkezés és a sport együttes hatására olyan drámai fizikai változáson megyek keresztül, hogy ez motivál a folytatásra. Azonnali eredményeket látok a mérlegen és a tükörben is, nemcsak elvekről beszélek. Egy nagyszerű „megegészségesedési” spirálba kerültem, ami csábít a folytatásra. Alapvetően nem vagyok stresszes típus, de azt érzem, hogy mostanában a munkahelyi kihívásokat is jobban bírom, és egyre kevésbé kerülök olyan helyzetbe, amely fizikailag, szellemileg vagy akár mentálisan hátráltatna a szerteágazó és rengeteg teendő elvégzésében”- összegzi megújult életvitelének sikereit.          

És hogy még inkább alátámasszam, mennyire nincsenek véletlenek, Zoltán elmesélte, hogy üzleti vállalkozása melletti megmaradt szabad vegyértékeinek lekötésére több éve önkénteskedik, mégpedig a Magyar Hospice Alapítvány fenntartásában működő, óbudai Hospice Házban. „Beszélgetek, felolvasok, bevásárolok az életük utolsó szakaszában lévő betegeknek. Van önkéntes társam, aki kertészkedik, van, aki az étkeztetésben vagy a mosdatásban segít. Mindig éppen abban, amire szükség van. Vagy csak ülünk a búcsúzó mellett és csendben fogjuk a kezét.”

 

2019. januárjától a Weiner Leó utca 6-ban működő MrSALE Caféban havonta MENőklubot tartunk, a témákat elsősorban férfiakra pozícionálva. Ennek kissé ellentmond – vagy mégsem? –, hogy első, január 11-én pénteken, 17.30 órától tartandó klubestünk vendége Kovács Bálint író, újságíró, akivel a mostanában nagy viharokat kavaró #metoo történetekről-jelenségről beszélgetünk. A férfiklub célja a férfiegészség védelme, ami nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészségre is kiterjed, témái és vendégei pedig a legváltozatosabbak, de alapvetően a célt szolgálók lesznek!

 

Díjazzuk az elszántságot!

A MrSALE és a Nézőpontváltó csapata 2018. novemberétől belefog a rákellenes kommunikációban az ingyenes rákszűréseken való részvétel fontosságára figyelemfelhívó, pozitív irányba mutató szemléletváltásba, és egyedülálló módon díjazza azokat a férfiakat, akik bármikor részt vesznek bármilyen szűrővizsgálaton! Ha a rákszűrést orvosi igazolással bizonyítja a vásárló, akkor a vásárlása összegéből 30%, azaz harminc százalék kedvezményt kap!

 

De visszatérve a MOVEMBER-re!

 

A nők várható élettartama évekkel meghaladja a férfiakét. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy ma születő újszülött kislány 77 évig fog élni, míg egy mellette világra jövő kisfiú 68,5 évre számíthat. A XIX. században a nők átlagosan még rövidebb ideig éltek, mint a férfiak, ennek leginkább a magas szüléshalandóság és az alultápláltság voltak a fő okai.

Magyarország férfi daganatokra vonatkoztatott mortalitási rátája még a közép-kelet-európai régióban is kiemelkedően magas. Minket a Csehország követ, a harmadik helyen Lengyelország áll. A kelet-európai országok, közöttük Magyarország kedvezőtlen daganatos halálozási mutatói a dohányzás, nagymértékű alkoholfogyasztás, és a daganatos betegek országosan egyenetlen ellátási színvonalának következménye.

A magyarországi halálozás csökkentése elsősorban a daganatok megelőzésétől, valamint korai diagnózisától, a korszerűbb diagnosztikai módszerek és a hatékony terápiás eljárások alkalmazásától várható. Ugyanakkor mindez csak akkor járhat pozitív hozadékkal, ha a férfiakat a jelenleginél nagyobb arányban sikerül rávenni arra, hogy részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, s betegségre utaló kezdeti tüneteikkel ne várják meg azt, amíg a panaszok elviselhetetlenné válnak.

 

A férfiak bizony későn és vonakodva fordulnak orvoshoz.

Ma, Magyarországon, az évente átlagosan 4500 prosztatarákkal diagnosztlizált férfi közül körülbelül 1500-an életüket is vesztik a betegségben, mert nem mentek el időben szűrővizsgálatra! Az időben felfedezett prosztatarák 90%-ban gyógyítható!

Leggyakrabban a tüdőrák támadja meg őket, azt a vastagbéldaganatok, majd a szájüregi rákok követik. A férfiakra a nőknél is jobban jellemző, hogy nehezen vehetők rá arra, hogy részt vegyenek orvosi vizsgálatokon.

A médiában sok szó esik azon családanyák „felelőtlenségéről”, akik nem vesznek részt emlőszűrésen és/vagy nem mennek el méhnyak rákszűrésre. A férfiakat kevesebbszer éri a felelőtlenség vádja, holott a rákbetegségek jelentős része orvosolható, a korai halálos szövődmény pedig elkerülhető volna, ha rászánnák magukat a szűrésekre – vagy ha már hamarabb nem, legalább a gyanús tünetek megjelenésekor azonnal orvoshoz fordulnának.

A leggyakoribb rákos megbetegedések nemek közötti előfordulási gyakorisága nemcsak a férfiak és a nők szervezetének eltérő felépítésével, hanem az életmódbeli különbségekkel is magyarázhatók: elsősorban a dohányzás és az alkoholizmus, másodrészt az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az elhízás a legjelentősebb rizikófaktorok, amelyek ráadásul rendszerint halmozottan fordulnak elő.

 

Ezért is foglalkozik kiemelten a Nézőpontváltó Egyesület által 2018. márciusában megjelentetett MAN♂pauza  pasisztori, a férfiak klimaxszal megspékelt életközepi válságában felmerülő egészségügyi problémákkal. A "kék könyv" méltó folytatása a MeNŐpauza című, tematikájában a férfiakéhoz hasonló "rózsaszínű" nőregénynek.

A szórakoztató felvilágosítás műfajába tartozó mindkét könyv első része egy regény, a második részben pedig orvosok és egészségügyi szakemberek világítják meg a történetekben előforduló egészségügyi problémákat – mint például a rákbetegséget. A MűNŐpauza duplanő regénnyel trilógiává egészült sorozat kötetei elérhetők országosan a könyvesboltokban, vagy dedikálva megrendelhetők a nezopontvalto@gmail.com címen, az egyesületen keresztül is!

 

Tehát mit tehetnek azok, akik változtatni szeretnének az életvitelükön, de nem akarnak visszaesni a korábbi hibáikba – kérdeztem a Nézőpontváltó Egyesület tiszteletbeli egészségnagykövetét, Aranyosi Péter humoristát.

„Azt javaslom, először lépésről-lépésre menjenek végig azon, hogy a jelenlegi életükben mi az, amit el tudnak engedni. Mi az, ami nem annyira kell, és mi az, ami viszont fontos, mert muszáj, hogy megmaradjon. Utána gondolják végig, hogyan tudják az énidejüket a lehető legoptimálisabban felhasználni, hogy azután feltöltődve és önmagukból a lehető legjobbat adni képesen tudjanak élni, közreműködni a családban, a munkahelyükön.

Amit viszont el kell fogadni, az az, hogy kész receptek nincsenek, mindenkinek saját magának kell kialakítania azt a stratégiát, hogy ezt hogyan csinálja a mindennapokban, és azzal hogyan fogja elérni a célját, ami minden emberben közös: az örömteli, aktív és mégis hatékonyan működő, egészséges életet” – mondja Aranyosi Péter.

 

 

Mint már fentebb írtuk, amennyiben időben diagnosztizálják, a prosztatarák az esetek 90%-ában teljesen gyógyítható, ezért nem győzzük hangsúlyozni a szűrővizsgálatok és az egészséges életmód fontosságát. 

Ennek alátámasztására álljon itt egy, az egyesületünk egészségnagykövete, Kern András színművész által elmesélt történet.

"Volt egy ismerősöm - csodálatos ember egyébként, egy ideig sokat találkoztunk, munkaügyben, aztán, hogy véget ért az a dolog, eltávolodtunk egymástól. Kár, hogy nem lettünk közeli barátok, pedig lehettünk volna, de... ˝munkabarátság˝ volt ez, na. Ő, úgy tudom, minden évben elment prosztatavizsgálatra, egyszer valamiért kihagyta, s mire legközelebb ment, már rákja volt, csontáttéttel. Operálták, de ahhoz át kellett vágni a... Szóval részleges bénulás, inkontinencia, pelenka, tolókocsi; borzalmas és megalázó körülmények közt halt meg kb. egy éve. Emlékét őrzöm, szörnyű példája álljon itt, és hirdesse, el kell menni szűrésre, folyton!"

 Összeállította: Sári Edina

 

    

Iratkozzon fel hírlevelünkre!