Remek nyitány a Dunán: kirándulás+kultúra+művészet

A Duna hullámain ringatózva érkezhet ezentúl a közönség a budapesti zene, tánc- és színház fellegváraiba, hiszen április 25-től kiköt a menetrend szerinti kishajó az új Müpa–Nemzeti Színház hajóállomáson.

Az új hajóállomás ünnepélyes átadásán Káel Csaba, az intézmény vezérigazgatója kiemelte: nagy sikernek tartja, hogy az elmúlt 12 évben a Müpa nem csupán a főváros
emblematikus kulturális intézményévé, de valódi, jól megközelíthető, a nézők és az ide
érkező művészek által is kedvelt, pezsgő találkozóhellyé vált.

A D11-es és a D12-es hajójárattal Újpesttől és a Rómaifürdőtől, immár meghosszabbított
útvonalon, a Müpa – Nemzeti Színház kikötőig lehet utazni. Az új hajóállomás ünnepélyes
átadásán Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes hangsúlyozta a fejlesztés szimbolikus értékét: „Egy ilyen utazás – miközben Budapest csodálatos panorámájában gyönyörködhetnek a hajó fedélzetéről – remek nyitány az ezt követő kulturális élményhez”.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója felidézte: amikor a Müpa elkészült, sokan feltették a kérdést, nincs-e túlságosan messze a városközponttól, ám az elmúlt 12 évben a Müpa a város szerves részévé vált és az intézmény rengeteget tett és tesz azért, hogy egy új kulturális városközpont alakuljon ki a vonzáskörzetében.

„Magyarország egyik legmodernebb kulturális intézményeként az innováció és sokszínűség
mellett a megközelíthetőség is fontos érték – a szó legszorosabb és átvitt értelmében is”
mondta el Káel Csaba, kiemelve, hogy a Müpa az új kikötőnek köszönhetően most már
nemcsak sínen és közúton, de hajójárattal is elérhető, sőt a tervek szerint a közeljövőben
egy Bubi-állomással gazdagodik a kerület, a kerékpárosok legnagyobb örömére.

Dr. Dabóczi Kálmán a BKK vezérigazgatója példaértékűnek nevezte a Müpa, a Nemzeti
Színház, a Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV együttműködését, amelynek
eredményeképpen létrejöhetett az új kikötő és bővülhet a szolgáltatás.

A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója Budapest legszebb közösségi közlekedési útvonalának nevezve a Dunát, Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója pedig emlékeztetett arra: öt éve indult újra a menetrend szerinti közösségi közlekedés a Dunán és naponta mintegy kétezren veszik igénybe a D11-es és a D12-es hajójáratot.

Az új Müpa – Nemzeti Színház hajóállomásra április 25-én érkezett meg az első hajó, az
ünnepélyes megnyitót követően a hét minden napján menetrend szerinti járatokkal
érkezhetnek a látogatók.

 

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, amely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat:

- helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak,

- irodalomnak, filmnek egyaránt.

A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban.

Az intézmény alapvető feladata - a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával - az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése.

A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében.

Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre
szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló,
párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

 

Az esélyegyenlőség érdekében

A Müpába a kerekesszékes vendégeink számára is biztosított az akadálymentes bejutás, ugyanakkor a Müpa melletti új BKK-hajóállomás jelenleg nem akadálymentes.

http://www.bkk.hu/akadalymentesen-budapesten/

 

Kerekesszékes látogatóink a számukra fenntartott helyek erejéig előzetesen (legkésőbb az adott előadás előtt egy héttel) ingyenes belépőjegyet igényelhetnek jegypénztárunknál a jegypenztar@mupa.hu címen.

Kísérőjük – amennyiben a férőhelyek száma még engedi – az adott koncert jegyárainak legalacsonyabb kategóriájában válthat a pótszékre jegyet. A kerekesszékes jegy az előadás kezdete előtt egy órával vehető át személyesen a Müpa jegypénztárában.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!