A deutériummegvonás rutinszerű gyógyászati alkalmazása indulhat el

Megnyílik az első deutériumtipizálást végző klinika Amerikában

A deutérium lesz az egyik diagnosztikai anyagcsere-markere annak a klinikának, amelyet 13CIGNATURE 2HEALTH DIAGNOSTICS néven ma, szeptember 29-én, nyitnak meg a kaliforniai Santa Monicában.

A világ első anyagcsere-tipizálási laboratóriumában a precíz, egyéni anyagcsere-profil felállításához a deutérium (2H) mellett a szén nehézizotópjával (13C) jelzett glükózmolekulákat használják.

A deutérium élettani szerepének felismerése, gyógyszeripari felhasználása új lehetőségeket nyit meg a daganatos betegségek célzott terápiájára, illetve a normális sejtműködés deutériummegvonás általi helyreállítására a sejtek egyedi anyagcsere-profiljának részletes tisztázását követően. A kutatások elindítója dr. Somlyai Gábor biológus, aki 1990-ben kezdte vizsgálni, majd közölte a hidrogén nehézizotópjának jelentős élettani, sejtosztódásra gyakorolt hatását.

A héten nyíló klinikán ‒ Somlyai dr. 25 éves kutatómunkája nyomán ‒ a deutériummegvonás rutinszerű gyógyászati alkalmazása indulhat el, a magyarországi alkalmazás még várat magára.

A most nyíló klinikán kívül egy éven belül további 9 hasonló klinika megnyitását tervezik az Egyesült Államokban.

 

A deutérium élettani szerepének felismerése, gyógyszeripari felhasználása új lehetőségeket nyit meg a daganatos betegségek célzott terápiájára, illetve a normális sejtműködés deutériummegvonás általi helyreállítására a sejtek egyedi anyagcsere-profiljának részletes tisztázását követően.

A kutatási eredmények egyre jelentősebb érdeklődést és elismerést váltanak ki a nemzetközi tudományos életben, ennek eredményeként kezdődtek a szakmai egyeztetések az USA egyik leggyorsabban fejlődő vállalata, a Quest Nutrition, és a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. között arról, hogyan lehetne a deutériumcsökkentéssel még egészségesebbé tenni a táplálék-kiegészítőket forgalmazó cég termékeit, hogyan lehet felhasználni az eljárást az egészségmegőrzésben és a gyógyításban.

A héten megnyíló 13CIGNATURE 2HEALTH DIAGNOSTICS az első, klinikai és járóbeteg-ellátást biztosító klinika, amely Boros professzor szakmai vezetésével deutériumtipizálást is végez majd. Dr. Que Collins, a Santa Monicában nyíló klinika igazgatója felkérte a magyar kutatócsoport tagjait arra, hogy készítsék fel az amerikai szakembereket a deutériumcsökkentett víz és egyéb deutériumcsökkentő élelmiszerek gyógyászati alkalmazására, tanítsák meg Amerikának a deutériummegvonás biológiai, biokémiai összefüggéseit. Szavaival élve, a betegek igénylik és megérdemlik ezt az új lehetőséget.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!