Nézőpontváltó® köszöntők

"A Nézőpontváltó® csapat tevékenysége arra irányul, hogy szemléletváltásra biztasson, és abban praktikusan segítsen. Felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek álljanak önmagukhoz másként, mint addig! Vigyázzanak arra a testre, ami az övék! Próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni! De ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet.”

Dr. Borbényi Erika, Szedlacsek Emília és Sári Edina köszöntő üzenete az oldalra látogatóknak.

 

Tovább olvasom

Nézőpontváltó rákellenes figyelemfelhívás a Trafóban

A tésztanyújtás kemény meló, és a tojás felverése sem könnyű feladat, pláne, ha szakavatatlan kezekbe kerül a habverő.

Joggal vetődik fel a kérdés az olvasóban, hogy ennek mégis mi köze a színházhoz és a kortárs művészetekhez.

Az idén 20 éves Trafó kulturális központ nekivág 2018/2019-es évadának, melyben különleges találkozásokat ígér a közönségnek. Erről bővebb információt a szeptember 6-ai rendhagyó sajtótájékoztatón kaptunk, melyen a szervezők közös főzésre invitálták a média vállalkozó kedvű munkatársait.

Kulturális újságírók és a Trafó stábjának tagjai álltak be a Petőfi Sándor utcában található Kajahu étterem pultja mögé, hogy elkészítsük a menüt, mely a következő volt:

TORTILLA DE PATATAS – Krumplitorta serrano sonkával

GOI CUON – Vietnámi nyári saláta tekercs

NUOK CHAM – pikáns asztali mártogatós

BACON-CHEESE DIP – hagymalekvároson baconos sajtkrém

EMPANADAS – Argentin húsos párnácskák

 

Berényi Bogi, az Antipasti főzőiskola és a KAJAHU YCC háziasszonya afféle konyhai mentorként segített eligazodni a résztvevőknek az alapanyagok és az azokhoz kapcsolódó tennivalók sokaságában.

„Senki se maradjon feladat nélkül” – adta ki az ukázt, és valóban, mindenkinek jutott valami munka a pult mögött, legyen szó répaszeletelésről, citromreszelésről vagy hagymaaprításról.

Ami engem illet, konyhai rutinom hiányát szűnni nem akaró kitartással, lelkesedéssel igyekeztem kompenzálni, és most nagyon diplomatikusan fogalmaztam. Miután egy órán át az argentin húsos párnácskákhoz szükséges tésztát nyújtottam, talpig lisztesen jeleztem, hogy mégis élnék a lehetőséggel, és kérnék egy pohár fehérbort.

A trafósok és az újságírók közös munkájának köszönhetően a menü végül sikeresen elkészült, így nem maradt más hátra, mint megenni, amit főztünk.

 

A Trafó 20. születésnapjának apropóján látogatható majd Heine Røsdal Avdal táncos, performer, koreográfus és videóművész Lyukas doboz (Box with holes) nevű installációja, melyben a „néző” egyedül tölt el egy negyedórát. Munkáiban a norvég művész arra keresi a választ, hogy a legújabb technológiai vívmányok hogyan állíthatók az emberi test és a minket körülvevő valóság újszerű érzékelésének, értelmezésének szolgálatába. A Box with holes kísérlet az emberi érintés és az érintés keltette képzetek közti kapcsolat, működési mechanizmus felderítésére. A Lyukas dobozt október 16-17-18-án 16 órától 22 óráig próbálhatják ki az érdeklődők. Akik biztosra akarnak menni, a jegypenztar@trafo.hu e-mail címen, valamint a helyszínen jelentkezhetnek be a programra.

Október 16-án tárlatvezetéssel készül a Trafó Galéria, A sötét feltárása című évadkezdő kiállítás olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat.

Október 16-án, 17-én és 18-án külső helyszíneken, Budapest főterein lehet majd belefutni a Barcelonában született Joan Catalàba és Pelat című előadásába.

„Egy fatörzs és egy ember – az izgalmakkal teli mégis költői darab arra vállalkozik, hogy a tánc, a színház és az újcirkusz határait átlépve eltörölje a különbséget néző és előadó között. Rizikós, őszinte, és merész vállalkozás, amit sok megfigyelés előzött meg a testről, a mozgásról, az emberek viselkedéséről és a közösen szervezett mezőgazdasági munkáról. Szép és megható bizalmi játék, egyben közösségi élmény, amire nagy szüksége van ennek az országnak.

 

A Faktor Terminál október 26-án Bálsój szerelem a Málenkij robot idején címmel tart bemutatót a Trafóban. A dokumentarista elemek felhasználásával készült előadásban egy málenkij robotra elhurcolt férfi, Váradi Miklós és otthon maradt felesége, Pogány Irén levelezésén keresztül ismerhetjük meg személyes történetüket.

A Staféta pályázat 2018-as bemutatói közül három is a Trafó Kortárs Művészetek házában lesz látható. Először Pass Andrea: Eltűnő ingerek című, demenciáról szóló története kap teret október 27-én, majd a Daound Dániel-Kliment János-Somló Dávid-Szabó Veronika  szerzői négyes jelentkezik az Animal city című interaktív színházi előadással. A darab az urbán dzsungel és a benne cikázó emberek, a spontán és szervezett tömegek viselkedési és mozgásdinamikáját vizsgálja majd. A Tesz-Vesz város és a Dogville inspirálta játék először november 20-án lesz látható a Trafó nagytermében. Ebben a hónapban egy másik bemutató is várható, NIBIRU munkacímmel a Vadas Zsófia Tamara-Tóth Márton Emil – Gryllus Ábris trió lep majd meg minket. Az év végén Kelemen Kristóf tér vissza a Házba Megfigyelők című legújabb munkájával. Kárpáti Péter Díszelőadás című drámáját a szerző decemberben egy egészen új koncepcióban mutatja be a Trafóklubban.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, a megnyitó vetítéséhez ebben az évadban is a Trafó Kortárs Művészetek Háza adja a helyszínt. Külföldi világsztárok is szép számmal jelennek meg a Trafó színpadán, rögtön az év elején.

Színházi programok:  https://librarius.hu/category/alkategoriak/23-szinhaz/

A Time takes the time time takes című kortárstánc előadásában olyan rejtett és állandó ritmus fedezhető majd fel, amely az idő múlását jelzi. A darab az inga mozgásához hasonló, egyszerű, de fizikailag nagyon erős, dinamikus mozdulatokra építve, komplex szerkezetek sorozatát teremti meg és rombolja le három táncos bevonásával. Érezhető az idő tapasztalásának észlelése, az örök jelenidejűség, amely az anyagban és a formában gyökerezik. A spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader a tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók, munkáikat a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazás mód jellemzik.

Gravity & Other Myths (AUS): Backbone című újcirkuszi előadásával bővül az English-friendly programok sora. A 2009-ben alakult adelaide-i társulat profilja az akrobatika, munkájukkal nagy elismertséget és számos díjat nyertek el Ausztrália-szerte. A csapat számára azonban a fizikai tudás és ügyesség mellett ugyanolyan fontos a színpadi őszinteség. Bohóckodás vagy színészkedés helyett az akrobatikus fizikai színház felé mozdultak el. A kiemelkedő ügyességet és erőt kívánó alkotás szeptember 27-től 29-ig lesz látható a Trafóban.

Az olasz Motus társulat MDLSX című előadásával nemcsak az önéletrajzi és az irodalmi utalásokat ütközteti, hanem a fikció és a valóság határmezsgyéin lebeg, de a nemi hovatartozás és nemi identitás korlátjainak lerombolásán is dolgozik. Silvia Calderoni  miközben a színpadon fizikailag és lelkileg lemeztelenedik, működteti az előadás technikai apparátusát: operatőr, hang- és videotechnikus egyszemélyben.

 

Magyar dalok jelnyelven

Az alábbiakban egy nagyszerű kezdeményezésről adunk hírt. Olvassátok Bihari Brigitta ötletgazda és projektvezető beszámolóját. Jó szívvel ajánljuk!

 

"Első daljelelős videómat kb. két éve tettem közzé a privát oldalamon. Az egész mókából indult: egy nagyothalló ismerősöm tett közzé a fészbukon egy hasonló videót és komment követett kommentet, végül nekem is „kellett” egy videót készítenem.

Az a videóm még hang nélkül került nyilvánosságra a technika ördöge miatt, ennek ellenére nagy sikere lett az ismerősök körében.

Ezen felbuzdulva készítettem még egyet, már hanggal. Természetesen a fények, a videó és hangminőség akkor még hagyott bőven kívánni valót maga után, amit ma férjem segédletével már igyekszünk élvezhető szintre emelni.

Aztán eltelt egy teljes év, amikor is újra elkapott a vágy, hogy alkossak. Az lett a legnézettebb videóm, így ismerősök unszolására létrehoztam a Magyar Dalok Jelnyelven facebook oldalamat, majd a YouTube csatornám -at.

Ennek épp egy éve, azóta töretlen a lelkesedésem, igyekszem kéthetente újabb videót alkotni. Sőt! Nemrégiben elkészült a bemutatkozó videóm is, nem is gondoltam, hogy ennyien kíváncsiak lesznek rá. Én magam halló vagyok, de siket családból származom, ennek köszönhetően tettem szert erre a jelnyelvi tudásra, amit a tánc iránt érzett szeretetemmel talán megfűszerezhetek. 

Ahogy ebben a videóban is elmondom, nem az a célom, hogy „hírnévre” tegyek szert, az igazi célom a jelnyelv megismertetése az emberekkel. Ugyanis szomorúan tapasztaltam, hogy főleg a fiatalok körében nagyon kevesen tudják, hogy mit jelent az ha valaki siket (nem süket!), vagy azt, hogyan is kommunikálnak a hallássérült emberek.

Így arra gondoltam, két legyet ütök egy csapásra: a halló világnak megmutatom a jelnyelv-, a hallássérült embernek a zene varázsát.

Tehát amikor a videóim megosztását kérem, azt azért teszem, mert úgy gondolom, hogy igenis szükség van arra, hogy a jelnyelv minél szélesebb körben váljék ismertté.

Visszaigazolásul pedig nagyon sok üzenetet kapok, hogy miattam kezdtek el jelnyelvet tanulni, vagy fejleszteni magukat a videóim által. 

Üdvözlettel: Bihari Brigitta"

 

Harry Potter a Dzsungel-ben

Gyerekkorunk álmát meséli el a színes, magyarul beszélő ausztrál-kolumbiai kalandfilm, amely nem valamelyik nagy társaság produkciója, hanem független film.

Az álomban egyedül kóborolunk az őserdőben, megküzdünk a fenevadakkal, életben maradunk, és egy békés, szabad törzs befogad, hogy ott éljük a bennszülöttek békés életét.

Aha.

Csakhogy az álomból valóságos rémálom lesz, és a fantasztikus tájkép filmrészletekkel tarkított sztoriban együtt izgulunk a természet vad elemeivel vívó főhőssel, akit varázslótanoncként láthattunk utoljára.

A végefelé már könyörgünk neki, vedd már elő a varázspálcádat, suhints már vele egyet, és ökölbeszorított kézzel sóhajtjuk vele a felmentőseregként arra tévedő Kevin nevét.

Aki rátalál, biztonságba viszi, és ezzel továbbélteti bennünk a nosztalgiát gyerekkori álmunk iránt.

Remek kikapcsolódást nyújtó majd' másfél órás film. szívből ajánljuk a megtekintését!

Magyarországi bemutató: 2017. október 26.

A horror-veterán Greg McLean (Wolf Creek – A haláltúra, Rogue – A fenevad) Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált új mozija az Ausztráliában élő izraeli kalandor és író, Yossi Ghinsberg memoárjából készült.

A valós eseményeken alapuló történet a civilizált életre ráunó, 22 éves Yossi útját követi, aki 1980-as évek elején a bolíviai La Paz városába utazott egy életre szóló kaland reményében. A városban új barátokat szerez és megismerkedik egy rejtélyes alakkal, Karl Ruprechterrel, aki a dzsungel kiváló ismerőjének vallja magát rábeszéli a kalndvágyó fiatalokat egy extrém túrára az amazóniai őserdő lenyűgöző, még felfedezetlen területeire.

A fiatal kalandorok valóra vált álma azonban igazi rémálommá vált, miután kényszerűségből kettéválik a csapat és Yossiék újdonsült túravezetőjük nélkül kénytelenek folytatni útjukat egy veszélyes folyószakaszon  a dzsungel mélyén.

A következő három hét drámai küzdelemmel telik az életben maradásért egy ismeretlen és veszélyekkel teli helyen - ahonnan nem mindegyikük tér vissza élve. Ghinsberg szerepében Daniel Radcliffe (Harry Potter, Az ember, aki mindent tudott) szakállasan és drámaian lefogyva alakítja a nagy túlélőt.

 

Alkotók:

Rendező: Greg Mclean

Szereplők: Daniel Radcliffe, Thomas Kretschmann, Alex Russell, Lily Sullivan, Jacek Koman, Yasmin Kassim, Joel Jackson, Angie Milliken, Luis Jose Lopez, Joey Vieira
Forgatókönyv: Yossi Ghinsberg, Justin Monjo
Zene: Johnny Klimek
Operatőr: Stefan Duscio
Vágó: Sean Lahiff
Producer: Todd Fellman, Mike Gabrawy, Gary Hamilton, Mark Lazarus, Dana Lustig, Greg McLean

Forgalmazó: Pannonia Entertainment
Korhatár: 16 éven felülieknek

 

 

Magyar feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=uL8cGrISZiQ

Ébredés - Az új kezdet: művészi fotókiállítás nőgyógyászati daganattal érintett hölgyek képeivel

Gondolkodtak már azon, hogy miből fakad a női szépség? Egy bájos mosoly, karcsú derék, csilingelő kacaj, vagy inkább egy szép dekoltázs, esetleg egy dús hajkorona?

Mi történik, ha az utóbbiakat elveszítve, lecsupaszítva áll a nő egymagában?

Lehet úgy is igazán nő, megélheti úgy is a nőiességét, ha már találkozott a ráknak nevezett rettegett betegséggel, amely nemcsak a testén, hanem a lelkén is mély sebeket ejtett?

Sugározhat pusztán e sérült lélek is szépséget, és a sok trauma átélése után is hordozhat mindenki számára értékes tartalmat egy művészi aktfotó?

Szép lehet az a test is, amely átélte a kezeléseket és műtétek által szabták újra?

Bánhalmi Norbert profi fotós – Dr. Csernus Imre inspirálására – arra a feladatra vállalkozott, hogy nőgyógyászati daganattal érintett hölgyekről készült különleges aktképekkel mutassa meg „a formán túli szépséget”.

Célja az volt, hogy a betegséggel most küzdőknek és családtagjainak átadja az üzenetet,
hogy a rák csak egy állomás, létezhet új kezdet ezen állapot után is.

Erről az érdeklődők és az érintettek is megbizonyosodhatnak a május 3-án, 18 órakor megnyitásra kerülő, Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ igazgatója és Dr. Csernus Imre pszichiáter védnöksége alatt nyíló kiállításon a Stefánia Palotában.

A zuglói impozáns kiállítótérben május 15-éig láthatóak a képek és a hozzájuk írt versek, majd május 20 - szeptember 30-ig a noszvaji Csendülőben tekinthetőek meg. Aki esetleg lemaradna a kiállításokról, vagy a képek mögé akarna nézni, az megismerheti a modellek történetét a 15 fotóból összeállt könyvből.

A kötetben szereplő hölgyek az elmesélt történeteikkel szeretnék felvillantani, mennyivel többek ők a megélt betegségnél. Mindenki egy–egy külön világ, különböző családi háttérrel, személyiséggel, sorssal, de mindenkinek küzdenie kell, vagy kellett egy olyan diagnózissal, aminek már rövid, hárombetűs neve is rettegést vált ki az emberekben.

Bánhalmi Norbert elmondása szerint a projekt során valamennyi modellje egy jellemfejlődésen ment keresztül. A képek elkészültével, történeteik papírra vetésével mindannyian magabiztosabbá váltak, készen arra, hogy május 3-án több száz ember előtt megmutassák képekbe álmodott csupasz valójukat, és azon érzelmeket, amelyek ezen testek mögött vannak.

A szervezők és a modellek szeretettel várják az érdeklődőket, akik elgondolkodni és töltekezni vágynak a művészi fotókból és történetekből.

  

 

Bővebb információ, illetve a kiállítás megnyitását követően a képek itt lesznek megtekinthetőek: www.norbertbanhalmi.com/ebredes 

Legendás jubileumi gála az ADHD-s gyermekek táboroztatásáért

Ki ne ismerne olyan gyermeket, aki nagyon eleven, szertelen, szétszórt, aki nem teljesít a képességeinek megfelelően az iskolában?


Akire azt mondják, hogy jó képességei vannak, de nem érdekli a tanulás?


Aki az egyik tanárnak tanul, a másiknak nem?


Aki álmodozik, aki nem tud fontossági sorrendet állítani, aki szerteszét hagyja, vagy gyakran elhagyja cuccait?


Aki brillírozik, aranyos és kedves, ha jó napja van, rossz napokon azonban erősen ennek az ellenkezőjét hozza, hanem a legegyszerűbb feladatokat sem tudja megoldani, viselkedése szétesett, kibírhatatlan?


Akivel nem lehet boltba menni, aki életveszélyesen közlekedik az utcán, nehéz vele lépést tartani, akivel tele van a lakás, a játszótér?

Akivel mindig történik vele, körülötte valami, ami folyton jelentős figyelmet, időt, energiát igényel a vele lévő felnőttek részéről?


Aki utálja a házi feladatot; elveszíti, letagadja, órákig elhúzza, vagy éppen ellenkezőleg, igyekszik két perc alatt összecsapni azt?

 

Bingó! Ez az ADHD!

 

Miért fontos támogatni az ilyen zavarral küzdő gyermeket, illetve az őt nevelő családot?

 

A problémás gyerekeket nevelő családok széthullanak, illetve peremhelyzetre kerülnek, kiszorulnak a közoktatásból, a baráti körből, az egyedül nevelő szülő nem tud munkát vállalni, teljesen ellehetetlenednek.

Nyáron még rosszabb helyzetben vannak, hiszen ezek a szülők nem tudják (az iskolából nem viszik el, még osztálykirándulásra sem a gyereket) a nyári táborozásukat megoldani.  A szülő sem tud pihenni, sokszor kerülnek végletes helyzetekbe.

 

25 jó dolog ami jellemző ADHD-s emberekre


Rengeteg energia;  cselekvési kedv és kockázatvállalás;
beszédhez való kedv, és sok szöveg;  jól kijön a felnőttekkel;
egyszerre több dolgot is tud csinálni; intelligens – okos; 
kevesebb alvásra van szüksége;  jó humorú;
a fiatalabb gyerekek felé való törődés; spontán; 
olyan részleteket is meglát, ami mások figyelmét elkerüli;
megérti, milyen kísértve lenni, vagy pácban, így megértőbb más gyerekekkel;
másként, újként képes nézni hogyan tegyük a dolgokat;   
önkéntes segítségnyújtás,  boldog és lelkes; ötletes és kreatív; 
érthető – jól tud magyarázni;  érzékeny; könyörületes; 
buzgón barátkozik;  bátor; viccesebb társaság, mint a legtöbb gyerek; 
nagyszerű memória,

Édes,  melegszívű, szeretnivaló,  nagyon szereti a családját!

 

Híres ADHD-s emberek:


Abraham Lincold
Anna Eleanor Roosevelt
Agatha Christie
Albert Einstein
John Fitzgerald Kennedy
Salvador Dali
Harry” Belafonte
John D Rockefeller
Jamie Oliver
Will Smith
Paris Hilton
Jim Carrey
Justin Timberlake

 

 

Az idei gálát 2017. május 14-én 16.00 órától 22.00 óráig  rendezik meg a Legenda Sörfőzdében (Budapest, XVI. Kövirózsa u. 8.).

A cél, mint mindig, hogy segítsék az ADHD-s gyerekek idei, balatoni táborázásában.

A szervezők gála teljes bevételét a táborozásra fordítják, hiszen minden résztvevő és munkatárs önkéntes alapon vesz rész a szervezésben, lebonyolításban.  

 

Visszatekintve az elmúlt évekre, az a tapasztalat, hogy sok olyan előadóművészt hívtak meg, akik aktív részvételükkel segítették a jótékony gyűjtést.

Lesznek olyanok, akik idén nem tudnak ott lenni a gálán, mert fellépésük van azon a napon, de a szervezők és a gyerekek szívébe beírták magukat mindörökre.

 

Fellépő művészek:

 

Makrai Pál
Kegye János
Demeter György
Somogyi József
Magyar Csaba
Reith Ferenc
Kolarics Andrea
Budai Márton Zoltán
Bajor Zsuzsanna
Molnár- Parokai Anita ( Momó)
Gábor Péter Yeti
Orbán Gábor
Trenyisán Aurél
Szabó Gergely ( Szög)
Szabó Ricsi
Molnár Viktória
Majoros Tünde Zsuzsanna

 

Műsorvezetők: Paor Lilla, Dorogi Gabriella, Dombóvári Gábor, Reith Ferenc, Gábor Péter Yeti, Tribol Norbert, Rakota Mónika

 

Folyamatos Támogatók:

Márfy Gabriella festőművész
Majlath- Tolnai Erzsébet energia modulátor
Trófea Grill Étterem XI. Ujbuda
Hatoscsatorna
Újbuda Tv.
Bakelit Rádió
Budaörsi Rádió
Ádám Beatrix Reike kapu
Dávidné Toldi Ilona Reiki Terápia
Tóth Péter TóBo-Med Egészségcentrum
Pro Sport Agent Kft.
Schnabl Mariann Natural Immune Control System Zrt.
Krisz Bt.
Nézőpontváltó Egyesület


Nagyon hálásak vagyunk a Legenda Sörfőzdének, hogy ingyen a rendelkezésünkre bocsátotta a helyszínt! (Budapest, XVI. Kövirózsa u. 8.)

 

Jegyárak: 2000,-
Támogatói jegy: 1000.-

Jegyértékesítés és asztalfoglalás:
Medve Andrea
andrea.medve@gmail.com
+36 30 527 1268

KÉRÜNK MINDENKIT, HOGY EMAILBEN VAGY TELEFONON IDŐBEN FOGLALJA LE A HELYÉT!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

 

 

 

További információ, az esemény figyelemmel kísérése:

https://www.facebook.com/events/381646745548961/

80 nap alatt a Föld körül elektromos autóval

Világkörüli versennyel a nézőpontváltásért, a villanyautók mindennapi közlekedésbe illesztése érdekében

 

Az elektromos autózás története

 

MÚLT

Az első elektromos autó 1884-ben jelent meg a világon.

Előbb, mint az általunk ma ismert és használt benzinmotoros társa.

A XIX. század végén, a XX. elején versenyt futott egymással három technológia: az elektromos-, a belső égésű motoros- és a gőzautó.

Két dolog miatt győzött a benzinnel hajtott jármű: egyrészt feltalálták az önindítót, ezért nem kellett többé kurblizni, másrészt a benzin üzemanyag esetében kis térfogaton nagy mennyiségű energiát lehet tárolni.

A tömeg-, a térfogat-, és az energiamennyiség nagysága meghatározó szempontok egy autó esetében, ezért a kisebb kapacitású villanyautó időlegesen kihalt a forgalomból.

Azonban a mobiltelefon fejlesztésének köszönhetően az akkumulátortechnológia is óriásit fejlődött, ezért ma már kicsi helyre lehet bezsúfolni nagy mennyiségű energiát, tehát a közlekedés evolúciójából a XXI. század elejére az elektromos autó főnixként éledt újjá, és úgy tűnik, ismét a mezőny élére került.

 

JELEN

A magyarok márkahűek, ami arra vezethető vissza, hogy szeretik, ha valaki előbb kipróbálja az újdonságokat, ők pedig az úttörők tapasztalatait leszűrve kezdik el azokat használni.

Az utóbbi évek megnövekedett igénye alapján napjainkban Magyarországon megközelítőleg ezerötszáz elektromos autó jár-kel az utakon, és egyre több villamos energia töltőállomás is létesül, sőt, aki nyitott szemmel és az új technológiákra éhesen jár-kel Budapesten, az észrevehette, hogy egy kizárólag elektromos autóval fuvarozó taxistársaság is létrejött már a fővárosban.

A töltőállomásokból kétféle létezik: van a drágábban létesíthető, megközelítőleg tucatnyi gyorstöltő, és a kisebb költségből építhető, országszerte párszázra tehető normál, több órán keresztül töltő állomás.

Az ezzel foglalkozó világcégek a villámtöltő állomások létesítésének viszont még nem látják elérkezettnek az idejét Magyarországon.

 

JÖVŐ

Az elektromos autó használatánál a fékezés metódusa is jelzi a XXI. századi nézőpontváltást, mert nem úgy fékezünk, mint a benzinessel, hiszen a féktárcsát nem is érinti a fékbetét, csak visszatöltjük a lassulás energiáját az akkumulátorba, ezért egy idő után óhatatlanul ráállunk arra, hogy minél több áramot visszatöltsünk, tehát spóroljunk az energiával.

A villanyautóval hangtalanul, szinte a természettel eggyé olvadva lehet suhanni, nincsenek bonyolult szerkezetek, sebességváltó, kuplung, indítómotor.

Egyszerűen csak abban kell dönteni, hogy az autó megy, vagy nem megy előre. Ezek után kifejezetten zavaró visszaülni a bonyolult mechanikájú, hangos, büdös benzines autóba.

Aki viszont még nem próbálta ki az újra felfedezett, a XIX. századból átmentett, XXI. századi technikát, az csak azt látja, hogy ezek a járművek sokkal drágábbak és egy tankolással rövidebb hatótávúak a klasszikus technológiájúnál, pedig a városi, mindennapi közlekedési harcban kifejezetten izgalmas vezetési élmény elektromos autóval közlekedni.

Mondhatni, hogy áramvonalas gondolkodásmód is, hiszen környezetvédelmi és gazdasági megfontolásokból egyre kevesebb a tamáskodó, egyre kisebb a közlekedési közegnek az ellenállása ezzel a múltból átmentett, a fenntartható fejlődést szolgáló, jövő felé ívelő jelenbeli technológiának.

 

A Földkerülő verseny

 

2012-ben a spanyol Rafael de Mestre volt az első, aki tisztán elektromos autóval, egy Tesla Roadsterrel megkerülte a Földet.

2016. júniusában az ő útvonalát követve rajtolt el Barcelonából a 80eDays-nek keresztelt futam.

A versenyre nevezett csapatok elektromos autóikkal 80 nap alatt kerülték meg a Földet három kontinensen keresztül: Európán, Észak-Amerikán és Ázsián keresztül tettek meg 25.000 kilométert.

A Földkerülő verseny olyan nagy sikert aratott, hogy a szervezők elhatározták, hogy az - olimpiai játékokhoz hasonlóan - ezután minden negyedik évben megrendezik azt.

A következő, Barcelonából induló és oda visszaérkező 80eDays futam 2020. júniusában indul, amelyen  kizárólag elektromos meghajtású gépjárművel lehet indulni.

A 33 000 km-nél is hosszabb útvonal a következő huszonegy országot érinti: Spanyolország, Portugália, Franciaország, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Kanada, Egyesült Államok, Kína, Kazahsztán, Oroszország, Ukrajna, Románia, Magyarország, Ausztria, Csehország, Németország, Svájc, Olaszország, Monaco, valamint Andorra.

A huszonegy országból induló csapatoknak nem kis fejtörést okoz az útvonal, csak a legtapasztaltabb pilóták képesek teljesíteni a feladatot az elérhető legjobb technológiával.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy naponta sokszor 500 kilométernél is többet kell megtennie a csapatoknak az elektromos autójukkal. A követelményekből adódóan szinte kizárólag a 30 millió forinttól induló, Tesla gyártmányú autókkal állnak rajthoz a csapatok.

 

A magyar csapat

 

A háromfős magyar csapat - Tukora András, Fischer András és Büki Csaba - három évvel a start előtt, 2017. elején döntött úgy, hogy indulnak Magyarország képviselete érdekében.

Arról is döntöttek, hogy szakítva a tradícióval, nem állnak be a sorba, hanem bízva a saját szakértelmükben, tapasztalataikban és gyakorlatukban, nem TESLA gyártmányú elektromos autóval indulnak, hanem megmutatva a világnak a magyarokban rejlő tudást, saját fejlesztésű és építésű autóval indulnak.

 

A magyar versenycsapat kuriózuma az, hogy a futamon résztvevő saját fejlesztésű versenyautójukon kívül egy, a versenyre speciálisan felkészített, szintén saját maguk által átalakított „safety car”-t, úgynevezett segítő, biztonsági személygépjárművet is indítanak.

 

A versenyautó egy átépített, 2004-es évjáratú Porsche 911-es elektromos sportautó 6-700 km hatótávval, a másik jármű egy ugyancsak a versenyre finomhangolt, saját maguk ízlésére tervezett és átalakított, a céljukat legjobban szolgáló elektromos szervizautó, amely a saját versenyautójuk karbantartásán, töltésén kívül a verseny során bajbajutott, lemerült autókat képes feltölteni, szervizelni.

 

Fontos tény, hogy ők lesznek az első magyar csapat, akik teljesítik a kitűzött útvonalat.

 

Az előző futamon, 2016-ban indult az Evopro a Modulo elektromos buszával, ám a busz méretéből adódóan nem tudták teljesíteni a teljes távot.

A magyar csapat egyedi járműve viszont mindenhol felhívta magára a figyelmet, ezzel szerezve meghívást és esélyt a 2020-as verseny kvalifikációjára.

 

A magyarok célkitűzése

 

A háromfős magyar csapatnak három fő célja van a 80eDays versenyen való indulással és a táv teljesítésével.

 

Az első a szemléletváltozás előidézése a természetes és épített környezet védelmének érdekében.

Az emberiség a XX. század végére környezetszennyezéssel teljesen elfertőzte a Földet.

A Föld szinte minden országára jellemző a nemtörődömség, a felelőtlenség, a rövid távú és rövidlátó kalmárszellem helyi és globális következményei:

- az, hogy az elmúlt 50 évben az emberiség több erőforrást fogyasztott el, mint korábban a történelem során.

- az, hogy minden fogadkozás, összefogás és deklaráció ellenére nem egészen fél évszázad alatt megállíthatatlanul nőtt a légkörben az üvegházhatású gázok mennyisége.

- az, hogy ugyanezen idő alatt egy Európa területét meghaladó nagyságú erdő tűnt el a Földön.

- az, hogy a Kárpát-medencének – a klímaváltozás szempontjából – Európában egyedülálló a sérülékenysége.

Az elmúlt ötven évben az emberiség olyan mértékben rombolta a környezetét, mint összességében az azt megelőző kétezer év alatt.

 

Egyre nagyobb mértékű a károsanyag-kibocsátás, a fosszilis energia-függőség már-már kritikussá, a klímaváltozás megállítása pedig égető szükségszerűséggé vált.

 

A járműtechnológia fejlődésével viszont az emberek új esélyt kapnak arra, hogy sokkal versenyképesebb és energiahatékonyabb közlekedést alakítsanak ki, ezzel élhetőbbé tegye a környezetét, és egyedei életfeltételeit a Földön.

 

A második cél az elektromos autók praktikus, napi használatának elterjesztése, azoknak a (nagy)városi közlekedésbe illesztése.

A magyar csapat a versennyel és a táv teljes hosszának elektromos autóval való teljesítésével világszerte ráirányítja az emberek figyelmét arra, hogy a villanyautók már ma is képesek megfelelni a legextrémebb kihívásoknak is, tehát érdemes arra úgy tekinteni, mint a környezetvédelem egyik leghatékonyabb védelmezőjére.

 

A harmadik célkitűzés, hogy a nem ipari nagyhatalomként nyilvántartott Magyarország rákerüljön az elektromos autózás térképére abban bízva, hogy az nemzetgazdasági előnyöket is biztosíthat a közeljövőben.

A magyarság fennmaradása az elmúlt kétezer évben nagyban függött alkalmazkodási képességétől, rugalmas gondolkodásmódától, találékonyságától és nem utolsó sorban szakmai felkészültségétől.

A három versenyző a futamon feltételezett jó eredménnyel kívánja bebizonyítani a világnak, hogy a magyarok az innováció területén ismét kirobbanó formában vannak, zseniális megoldásokra és fejlesztésekre képesek, nemhiába származik annyi egyedülálló világszabadalom és találmány, ami magyar feltalálók és tudósok agyából pattant ki a hosszú évszázadok során.

 Írta és összeállította: Sári Edina

 

 

https://www.facebook.com/80edayshungary

A daganatos betegek mentális jól-léte

Nem törődnek eléggé a rákos betegek mentális állapotával?

Kutatók egy csoportja az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) szingapúri kongresszusán ismertette a rák és a mentális egészség közti kapcsolatról szóló vizsgálataik eredményeit.

A Malajziában, több mint 1 300 alany bevonásával elvégzett kutatás alapján nagyjából 5-ből 4 betegnél jelentkezett szorongás vagy depresszió a diagnózist követő egy évben.  Shridevi Subramaniam, a vizsgálat vezetője és a malajziai Egészségügyi Minisztérium munkatársa szerint az adatok rámutattak: új megoldásra van szükség a ráktúlélők épségének javítására. A szakértő úgy gondolja, nem elegendő a páciensek testi tüneteit kezelni, a pszichológiai jólét legalább olyan fontos.

A kutatásban résztvevő betegeket arra kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, melynek segítségével felmérték a páciensek fizikai és mentális egészségét. Bár az életminőség igen fontos kérdés az onkológiában, a vizsgálat azt mutatta, hogy egy évvel a diagnózis után meglehetősen rossz a páciensek állapota – minél előrehaladottabb a daganat, annál rosszabb a helyzet. A rák fejlettsége mellett a daganat típusa is komoly hatással volt a jólétre.

Egy külön tanulmány a serdülők és a fiatal felnőttek egészségével foglalkozott. A vizsgálatban 56, átlagosan 28 éves alany vett részt, akiknél mind a közelmúltban ismerték fel a rákos betegséget. A felmérés során ezeket a pácienseket nem csupán testi és mentális állapotukról kérdezték meg, hanem életmódjukról és foglalkozásukról is.

Az eredmények alapján a csoport 37 százalékánál jelentkezett stressz közvetlenül a betegség megállapítása után. Ezen résztvevők többsége szerint a szorongás oka az volt, hogy megijedtek a kezelés megválasztásától, a családjukra váró problémáktól, az alváshiánytól, esetleg a rájuk váró aggodalmaktól.

Alexandre Chan, a tanulmány egyik szerzője és a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatója úgy gondolja, a fiatal páciensek azért különböznek az idősebbektől, mert a többségük nem számít arra, hogy súlyos betegséget diagnosztizálnak náluk. Ebben a korban jóval több a szociális és családi teher is, éppen ezért lenne nagy szükségük mind a fizikai, mind a pszichológiai támogatásra.

Ravindran Kanesvaran, a szingapúri Nemzeti Rákközpont szakértője úgy véli, meg kell találni a módot a betegeknél ilyen magas arányban jelentkező szorongás leküzdésére. Annak feltérképezésére, hogy a rossz közérzet milyen egyéb hatásokkal jár, újabb kutatásokra lesz szükség.

Bár nem meglepő, hogy a rákos megbetegedések súlyos mentális egészségromláshoz vezetnek, mégis fontos felmérni, hogy az egészségügy milyen hatékonysággal bírja csökkenteni ezeket a negatív következményeket.

(Via: EurekAlert, 24.hu)

 

 

A művészet templomai - Botticelli: Dante pokla

A művészet templomai című, Itália gazdag kulturális örökségét bemutató ismeretterjesztő sorozat következő epizódja a reneszánsz egyik leghíresebb alkotója, Sandro Botticelli munkásságának egy kevéssé ismert részébe enged betekintést.


A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok világsikerét követően 2016 októberében került a mozikba Dan Brown könyvsorozatának harmadik filmadaptációja, az Inferno, Tom Hanksszel a főszerepben.  A történet szorosan kapcsolódik azokhoz a különleges rézkarcokhoz, amelyeket Botticelli pályája utolsó éveiben, Dante Isteni színjáték című művének illusztrálásához készített, csaknem egy évtizednyi munkával.

Vajon mi az igazság ezeknek a rejtélyes rézkarcoknak, különösen A Pokol térképének (Inferno) a hátterében? Miért maradtak befejezetlenek ezek a művek, és miért tűntek el hosszú időre a történelem forgatagában? Hogyan találták meg újra, és milyen felfedezések kerültek napvilágra, miután a rajzok nagy részét sikerült végre összefűzni és milliméterről milliméterre átvizsgálni?

Ilyen kérdésekre keresi a választ a film, amely egy izgalmas művészettörténeti nyomozás során felfedi Botticelli Isteni színjáték-illusztrációinak titkait, feltárva egy eddig rejtett és meglepően sötét oldalát a Vénusz születése és A tavasz (La Primavera) remekművek ünnepelt alkotójának.

A filmet február 16-tól vetítik a hazai filmszínházak. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek

 

Botticelli: Dante pokla

Színes, feliratos olasz-német ismeretterjesztő film, 95 perc, 2016 (12)
rendező: Ralph Loop

Bemutató: 2017. február 16.
Forgalmazza a Pannonia Entertainment
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott

 

 

 

 

Hivatalos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=CUMCWHyXYYE

Színház és koncertjegy újrahasznosítás!

Kultúra hónap az Emporiumnál!

 

Szereted a színházat és a szép ruhákat?

Ne dobd el használt színház és/vagy koncertjegyedet! Február 20-ig a jegyed ára a kedvezményed!

Hozd el tavalyi vagy 2017-es már felhasznált, vagy még nem érvényesített színház vagy koncertjegyedet és frissítsd ruhatárad!

 

Részletek és feltételek:

  • Az akció 2017. január 23. és február 20. között él minden Emporium üzletben.
  • 2016 és 2017-es, már használt, vagy még nem érvényesített, színház és koncertjegyeket váltunk be.
  • Teljes árú termékek esetében a kedvezmény maximum 50% lehet.
  • Leértékelt árú terméknek esetében a kedvezmény maximum 30% lehet.
  • Egy termékhez egy jegyet váltunk be.
  • Az ajánlatot meglévő vagy új törzsvevőink vehetik igénybe. Amennyiben még nem törzsvásárlónk, vásárlása során regisztrálhat.

 

 

 

További információ: http://www.emporium.hu/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!