A táplálkozás egyik kulcsa – amiről mégis kevesen tudnak

Számos táplálkozási módszer és diéta ismeretes, melyek alapelveikben kisebb-nagyobb mértékben eltérőek.

Mindegyik mögött komoly elméleti háttér és gyakorlati tapasztalat húzódik meg, s közülük több is alkalmas arra, hogy különböző betegségek esetén nyerjen alkalmazást attól függően, melyik milyen módon érinti a szervezetünk működését. Akár vannak köztük átfedések, akár távol állnak egymástól, van valami, ami a legtöbbjükből hiányzik. Pedig ez az elem legalább annyira fontos, mint a többi!

Táplálkozásunk során anyagot és energiát viszünk be a szervezetünkbe. A bevitt anyagok mennyisége, összetétele, aránya, eredete mellett egyre hangsúlyosabb kérdés azok minősége. Mindez érthető, hiszen ezek a tápanyagok testünk építőkövei, s nem mindegy, miből „épülünk”.

A táplálékkal bevitt energia mennyisége szintén fajsúlyos kérdés, hiszen ez ad erőt számunkra és ez az alapja biokémiai és anyagcsere-folyamatainknak. Jelentőségéhez méltóan feltüntetésre is kerül az élelmiszereken kJ vagy kCal jelöléssel.

A táplálékkal bekerülő energia minősége azonban már jóval kevesebb figyelmet kap, pedig szerepe kulcsfontosságú! Láthatatlan, mérhetetlen, de ettől még jelentősége megkerülhetetlen. Nem tudjuk az érzékszerveinkkel fogni, ezért úgy teszünk, mintha nem létezne.

Pedig az energiának is van mennyiségi és minőségi aspektusa, s hol bírna ez hangsúlyosabb szereppel, mint a táplálkozásunkban? Vannak kultúrák, amelyek e tekintetben megőrizték a tradícióikat, de a nyugati világ táplálkozástudományából és gyakorlatából ez többé-kevésbé kikopott.

Van azonban olyan táplálkozási rendszer, amely úgy van erre figyelemmel, hogy miközben épít a hagyományokra, minden téren megfelel a modern kor elvárásainak is. Figyelembe veszi az évszakot, az egyén alkati sajátságait, célirányosan igazítható a különféle betegségekhez, állapotokhoz, s feldolgozási technikájában, az ételek elkészítési módjában meghatározóak az alapanyagok egyedi jellemzői. Ez az energetikailag jól hangolt étkezési rendszer a makrobiotikus étkezés.

Érdemes a figyelemre betegségek, működészavarok, elhízás esetén vagy az egészség megtartására!

Dr. Darnói Tibor (www.darnoitibor.hu)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!