Bemutatkoznak a Nézőpontváltók - Dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna, mellrákrehabilitációs szakember

25 évvel ezelőtt, a rákelleni küzdelem hőskorában élt egy, a harmincas éveinek közepét taposó asszony, Zsuzsa, aki munkája révén intim viszonyba került mellrákbetegségben érintett hölgyekkel, akiknek amputálták, vagy részben csonkolták női büszkeségük legfőbb vélt értékeit.

A mellműtött nők nemcsak a külvilág, hanem még saját párjuk előtt sem merték felvállalni torznak gondolt testüket, emiatt önbecsülésük is megnyomorodott, amit Zsuzsa észrevett és saját, érzékeny és segítő személyiségéből fakadóan nagy empátiával orvosolni kezdett.

Szakmai segítséggel létrehozott egy boltot, ahol a mellműtött hölgyek orvosi rendelvényre beszerezhették protézisüket, melltartóikat, és Zsuzsa bátorító szavaival a lelkükben távozhattak.

A Kékgolyó utcai Anita üzlet a mellrákellenes küzdelem központja lett, Zsuzsa segítő tevékenysége pedig fogalommá vált az országban, nők ezreinek lelkét és életét menti nap mint nap, amikor azok kimerítő zarándoklásuk után biztos menedékre találnak nála. Nála minden elérhető, amire egy testet-lelket megnyomorító helyzetben szükség lehet, a jó szót is beleértve.

Egy idő után azonban rájött, hogy egyedül kevés abban a harcban, amely folyamatosan újratermeli a sebesült katonákat, és országjáró útja során maga mellé állította az akkor alakuló rákbeteg klubokat.

Célul tűzte ki maga és kollégái elé, hogy a hozzájuk forduló asszonyok megnyíljanak, el tudják fogadni és fogadtatni a saját testüket és elhiggyék, hogy értékük a mellük elvesztésével nem csökkent, hanem a sebesülés harci vértet von a lelkükre.

 

Az ő személyes anyagi támogatásával készült a kultikus Apolka, és 2015-ben ismét személyes támogatóként állt egy rákbetegekről forgatott film stábja mellé, mert számára minden nő minden időben egyformán fontos.

 

44 éve él boldog házasságban, két lánya, öt fiúunokája van, akikért képes éjjel sütit sütni, nappal focizni velük, vagy akár kontinenseket átrepülni, hogy meséivel álomba ringassa őket.

 

Remek barát, jó vezető és segítőkész kolléga.

 

A szöveg Dr. Tóth Lászlóné Aranyanyu-díj jelölésére született - a szerk. -

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!