Egy spanyol darab

A színházrajongók nagy álma, hogy bekukucskálhassanak egy készülő darab próbájára és meglessék a kedvencüket munka közben.

Erre ritkán adódik lehetőség, de ha mégis, akkor is szervezetten, úgynevezett „nyílt próba” keretében, amikor az alkotók általában a színház törzsközönségének kedveskednek azzal, hogy bepillantást engednek a kulisszák mögé.

 

A Pinceszínház nem ilyen eszközzel kalauzol el minket a bársonyfüggöny mögé, hanem azzal, hogy műsorra tűzte az Egy spanyol darab című Yasmina Reza-darabot, amely egy családi összejövetel történetét jeleníti meg sok-sok „őrültspanyolos” beütéssel: humorral, egymás szavába vágással, de ha jól figyelünk, az életre vonatkozó bölcsességeket is kiszűrhetünk a színpadi viszályból.

 

A mű, amit a darabbeli színészek próbálnak, arról szól, hogy Pilar, az idősödve is mutatós egykori szépségszalon-recepciós hölgy meghívja két színésznő lányát és alkoholista tanár vejét, hogy bemutassa nekik vőlegényét, a nála évekkel fiatalabb közös képviselőt.

A családi találkozó szinte kudarcba fullad, a perpatvartól eltekintve mindenki magányosan, elszigetelve, a saját problémáiba burkolva éli meg a délutánt.

 

 

 

Pedig minden szereplő a szeretet apró megnyilvánulásainak jeleit keresve tulajdonképpen egyet akar - az általunk feltételezett spanyol temperamentumnak megfelelően elég erőszakosan: maximális figyelmet a másiktól, a fontosság érzését, nem utolsó sorban a családban elfoglalt első hely szilárd kivívását és megőrzését.

A darabbeli családtagoknak ez nemhogy nem sikerül, hanem egymás torkának esve próbálják túlélni egymást és – saját magukat.

 

A duplacsavaros történetben még egy plusz csavar: a művet játszó színészek a próba közben kilépnek szerepükből és saját életükről, hivatásukról, vívódásaikról is vallanak, amit a színpadon elhelyezett képernyőn mintegy riportszerűen követhetünk.

 

Felröppent a hír, hogy nagy megtiszteltetés érte a Pinceszínházat, mert az éppen Magyarországon reklámfilmet forgató Antonio Banderas menedzsere megkereste a titkárságot azzal, hogy a filmsztár szeretné megtekinteni a csütörtök esti bemutatón az Egy spanyol darab című produkciót…

 

 

… de a hírről rövidesen kiderült, hogy csak április elsejei tréfa, bár a színháznak a Művészet után ez már a második repertoárra tűzött darabja az idei évadban a világhírű francia írónőtől, ami azt mutatja, Banderas ide, Banderas oda, mi igenis szeretjük Yasmin Resa műveit!

 

Yasmina Reza:

Egy spanyol darab

családi vígjáték felnőtteknek

fordította: Bodnár Róbert

FERNAN................................................Kocsó Gábor

PILAR....................................................Vándor Éva

NURIA Pilar lánya.................................Gubik Petra

AURELIA Pilar lánya............................Juhász Réka

MARIANO Aurelia férje.........................Fillár István

Díszlettervező: Khell Csörsz

Jelmeztervező: Velich Rita

Ügyelő-súgó: Pogács Zsuzsa                                                                            

Rendezőasszisztens: Zakar Ági

Rendező: Réthly Attila

 

Játszási időpontok: 2017. április 11.,  május 2., 18.

Jegyvásárlás: http://www.pinceszinhaz.hu/jegyek/jegyvasarlas.html

Sári Edina

Iratkozzon fel hírlevelünkre!